top of page
Uzman Psikolog Yonca Karpuz Aslan

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisinin en önemli amacı çocukta birikmiş rahatsız edici duyguların dışavurumunu sağlamaktır. Oyun yardımcı teknik değil, en önemli araç olduğu ve oyun sayesinde çocuklarla terapötik ilişkiler kurmanın kolaylaştığı gözlemlenmiş ve kanıtlanmıştır. Oyun terapisi çocuğun kendini ifade edebilmede doğal bir araç olduğu temeline dayanmıştır. Çocuğa fırsat verildiğinde problemlerini ve duygularını aynı yetişkin gibi kendini oyun aracılığı ile ifade eder. Oyun terapisinde oyuncaklar çocuğun kelimeleri ve oyundaki aktivite dilidir. Oyun terapisi duyguların konuşabilmesi için güvenli bir ortam sağlar. Terapi esnasında çocuk olumlu ve olumsuz duyguları bir arada yaşayarak öğrenir. Duygu ve biliş yaşantısal olarak gelişmiş olur. Gerçek hayatta kontrol edilemeyen duygular ve durumlar oyun terapisinde sembolik yansımalarla kontrollü olarak yaşanır. Ayrıca oyun terapisi doğrudan ve dolaylı öğrenmeler sağlar. Kuklalar ve oyuncaklar ile doğrudan öğretim yapılır. Çocuk oyun içinde zevk alarak öğrenir kalıcı olur. Ayrıca oyundaki karakterlerin davranışları değiştirilerek dolaylı öğretim yapılır. Oyun terapisi 3-6 yaş çocuklarla çalışmak için en uygun yoldur

Oyun Terapisi Nerelerde Kullanılır?

Çocuklarda, depresyon, yas, anne baba kaybı, takıntılar, kaygı bozuklukları, travma, istismar ve taciz, boşanma, alt ıslatma, kaka kaçırma, kardeş kıskançlığı, duygusal problemler, uyum problemleri, okul problemleri, davranış problemleri, uyku, yeme problemleri, özgüven sorunları, sosyal beceri sorunları ve kronik hastalığı olan çocukta hastalığa uyum aşamasında kullanılmaktadır.

Masal Terapisi Nedir?

Masal terapisi; çeşitli psikolojik tekniklerin işlevinin yetersiz kaldığı yerlerde destek amaçlı kullanılmaktadır. Eğitim, davranış düzeltme, yetiştirme ve karakter gelişimi gibi problem kaynaklarını tespit edebilmek için masalları ve içeriklerini kullanmakta olan bir psikoloji yönüdür. Masal terapisi sayesinde çocuklar kelimeleri kullanmak yerine, masal kahramanları ya da olaylarından faydalanarak kendilerini ifade etmektedirler. Günlük yaşamda baş etmekte zorlandığı olumsuz davranış ve sorunları değiştirebilmeyi öğrenmektedir.

Masal Terapisi Hangi Çocuklara Fayda Sağlamaktadır?

• Aile içi sorun yaşayan kavga içinde yer alan çocuklar,

• Anne babasının ayrıldığı ya da boşanmasını yaşayan çocuklar,

• Fiziksel ruhsal ya da cinsel tacize uğramış çocuklar,

• Evlat edilmiş çocuklar,

• Sevdiği kişinin ölümü ya da hastalığına şahit olan çocuklar,

• Aile içi fiziksel ya da ruhsal yönden şiddet gören çocuklar,

• Kronik hastalıkları olan çocuklar,

• Disleksi (dikkat eksikliği) tanısı konmuş çocuklarda,

• Öfke kontrol sorunu yaşamakta olan çocuklar,

• Ayrılık anksiyetesi yaşamakta olan çocuklarda,

• Dikkat eksikliği ya da hiperaktivite tanısı konmuş olan çocuklar,

• Depresyon bulgularına sahip olan çocuklarda masal terapisi uygulanması ile çok çeşitli fayda sağlanması görülmektedir.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Çocuğunuz; Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, İsmini söylediğinizde bakmıyorsa, Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, Parmağıyla ile...

Comments


bottom of page